Te klasyczne, polskie owoce smakują pysznie zarówno na surowo, jak i zapiekane. Tym razem proponujemy śliwki w tej drugiej odsłonie :) Śliwki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a tym samym działa profilaktycznie...
Lista przynależnych kategorii publikacji
Te klasyczne, polskie owoce smakują pysznie zarówno na surowo, jak i zapiekane. Tym razem proponujemy śliwki w tej drugiej odsłonie :)
Śliwki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a tym samym działa profilaktycznie na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo są bogate w barwnik – antocyjany, które naprawiają komórki naszego organizmu, chroniąc je przed rozwojem chorób.
Crumble ze śliwkami (składniki na dwie porcje):
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- 280 g śliwek bez pestek
Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Dodaj zimne masło i płynny miód, wymieszaj – tak otrzymasz kruszonkę.
W naczyniu do zapiekania o wymiarach 15 cm na 15 cm ułóż śliwki pozbawione pestek.
Wierzch posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach C, przez ok. 30-40 minut.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami