Żółta cukinia jest delikatna w smaku, niskokaloryczna, a przy tym bogata w witaminy i składniki mineralne. Żółta cukinia jest źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także zwiększa odporność.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Żółta cukinia jest delikatna w smaku, niskokaloryczna, a przy tym bogata w witaminy i składniki mineralne. Żółta cukinia jest źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także zwiększa odporność. Ma niski indeks i ładunek glikemiczny, dzięki czemu polecana jest osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Jako lekkostrawne warzywo polecana jest osobom z chorobami przewodu pokarmowego.
Zupa krem z żółtej cukinii (składniki na kilka porcji)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- biała część pora
- mała cebulka
- 1/4 selera
- ząbek czosnku
- 500 g żółtej cukinii
- 250 g żółtej fasolki szparagowej
- szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli himalajskiej
- liść laurowy
- garść natki pietruszki
Marchew, pietruszkę, por, seler i czosnek obierz, zalej 1 l wody. Ugotuj bulion warzywny, po czym wyjmij z bulionu warzywa. Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w półtalarki. Fasolkę szparagową umyj i oczyść, odetnij końce i pokrój na niewielkie kawałki. Do bulionu warzywnego wrzuć cukinię i fasolkę. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Zupę zabiel jogurtem greckim, na koniec przypraw solą, pieprzem i kurkumą. Podawaj z natką pietruszki. Zupę możesz też zmiksować na krem. Z pozostałych warzyw możesz przygotować sałatkę jarzynową.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami