Czasami dopada nas ostry głód i apetyt na coś naprawdę mocnego. Wówczas dobrze jest sięgnąć po papryczkę chili. Na przykład w wegetariańskim chili con carne. I najpierw zaspokoić głód, a potem pragnienie.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Czasami dopada nas ostry głód i apetyt na coś naprawdę mocnego. Wówczas dobrze jest sięgnąć po papryczkę chili. Na przykład w wegetariańskim chili con carne. I najpierw zaspokoić głód, a potem pragnienie.
Odmian papryczki chili jest wiele - różnią się kształtem, kolorem i stopniem ostrości. Co ważne, jest ona źródłem kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za ostrość. Kapsaicyna jest składnikiem, który powoduje zwiększenie ukrwienia błon śluzowych, ułatwia trawienie oraz zwiększa produkcję endorfin. Dodatkowo papryczka chili działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Wegetariańskie chili con carne (składniki na 4 porcje):
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
- garść świeżej kolendry
- 100 g ryżu dzikiego
Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę chili posiekaj. Na 1 łyżce oliwy podsmaż cebulkę, dodaj czosnek, papryczkę chili, oregano i bazylię. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i papryki. Lekko posól. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i gotuj kilka minut. Posyp obficie świeżą kolendrą. Podawaj z dzikim, ugotowanym ryżem.
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami