Częściej spotykasz je w sklepie suszone, jednak warto spożywać także świeże figi, ze względu na ich właściwości i doskonały smak. Figi są doskonałym źródłem wapnia, żelaza i kwasu foliowego.
Lista przynależnych kategorii publikacji
Częściej spotykasz je w sklepie suszone, jednak warto spożywać także świeże figi, ze względu na ich właściwości i doskonały smak.
Figi są doskonałym źródłem wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Z tego powodu polecane są dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom starszym, u których zapotrzebowanie na te składniki mineralne jest większe.
Owsianka z figami:
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- łyżeczka masła orzechowego (bez soli i cukru)
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- świeża figa
Płatki zalej wrzątkiem i poczekaj, aż woda się wchłonie. Resztę wody odlej. Wymieszaj płatki z masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż jogurt i figę pokrojoną w ósemki (możesz ją jeść ze skórką!).
Kontakt dla mediów
Masz pytania? Skontaktuj się z nami