Roter Hahn
Informacje prasowe

Przepisy na wiosenne sałatki wprost z włoskich gospodarstw Roter Hahn

Kiedy na polach i w ogrodach budzi się wiosna, gospodarstwa Roter Hahn częstują swoich gości potrawami przygotowanym z warzyw i ziół zebranych we własnych ogrodach. Sezonowość w południowotyroskiej kuchni oznacza przede wszystkim świeżość i różnorodność dań, w zależności od pory roku. Lekkie, wiosenne sałatki serwowane przez gospodynie można też wyczarować we własnej kuchni.  

Gospodarstwa zrzeszone pod marką Roter Hahn znajdują się na północy Włoch i goszczą odwiedzających ten region turystów. Są to piękne farmy, w których można odpocząć w duchu slow life, cieszyć się bliskością natury i tradycyjnymi potrawami, które serwują panie domu. Z chęcią uczą one gości jak przyrządzać miejscowe dania i dzielą się swoimi przepisami. Poniżej znajduje się kilka kulinarnych inspiracji prosto z południowotyrolskiej kuchni. 

Jabłko & seler 

Świeże podejście do składników, które na co dzień stosuje się w kuchni przyniesie nowatorskie rozwiązania. Połączenie jabłka i ugotowanego selera z majonezem własnej roboty i kwaśną śmietaną to idealny pomysł na niebanalną przystawkę. Czasem wystarczy sięgnąć po najprostsze produkty, żeby wyczarować coś zaskakującego! 

Tutaj znajduje się przepis na selerowo-jabłkową sałatkę. 

Sałatka z mniszkiem lekarskim 

Obok klasycznych i znanych dań, południowotyrolska kuchnia ma do zaoferowania wiele specjałów. Kto dotychczas uważał mniszek lekarskinazywany przez miejscowych zigoriza pokarm dla królików, może dokonać niezwykłego kulinarnego odkrycia. W gospodarstwach Roter Hahn świeżo zerwany mniszek lekarski jest serwowany jako składnik sałatki. Wystarczy dodać gotowane ziemniaki, jajka na twardo i cebulkę, a następnie skropić octem i oliwą. To bardzo prosty i jednocześnie efektowny pomysł na dodatek do wiosennego obiadu. 

Przepis na sałat z mniszka lekarskiego z jajkami znajduje się tutaj. 

Kwiaty na talerzu 

Kolejna propozycja to sałatkaktóra urzeka nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Do jej przyrządzenia będą potrzebne dzikie zioła, np. mniszek lekarski, szczaw, koniczyna, nasturcja, szałwia łąkowa, krwawnik, niewielka ilość babki lancetowatej, ugotowane jajka i dressing z octu jabłkowego, oliwy i przypraw. Talerz przystroją kolorowe, jadalne kwiaty – szałwia i nasturcja. Przygotowanie sałatki będzie świetną okazją do wybrania się na tradycyjny targ lub wyprawę na łono natury, na którym można nauczyć się jak zbierać i wykorzystywać zioła w swojej kuchni. 

Tutaj można znaleźć przepis na sałatkę z dzikich ziół i jajek. 

Świeże szparagi 

Wiosna w gospodarstwach Roter Hahn to sezon na szparagi i świeże zioła. Dzięki temu, że rosną w dolinach na południowych zboczach Alp, pojawia się w tym regionie bardzo wcześnieNajwiększa zaleta szparagów to ich niskokaloryczność oraz pożywność, ponieważ zawierają sporo białka i są cennym źródłem witamin. Są przysmakiem, który uwielbiają goście odwiedzający gospodarstwa i można przyrządzić z nich wieldań, np. lekką, wiosenną sałatkę. Gospodynie gotują białe i zielone szparagi, dodając do wody cukier, cytrynę i masło i podają je pokrojone z pomidorami, gotowanymi jajkami i dziką cykorią. Sałatka w takim wydaniu to „must have” wszystkich miłośników szparagów. 

Przepis na sałatkę szparagową z jajkiem znajduje się pod linkiem. 

Załączniki

Roter_Hahn1.jpg

Roter Hahn1

jpg 3,4 MB
pobierz
Roter_Hahn2.jpg

Roter Hahn2

jpg 4,2 MB
pobierz

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Zuzanna Cholewa

Account Director

MSL

Elżbieta Górecka-Wysocka

Senior Account Manager

MSL


Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)

Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych  Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.plwww.facebook.com/roterhahnpl/