Roter Hahn
Informacje prasowe

Apetyt na Południowy Tyrol – ambasadorowie smaku z Roter Hahn opowiadają o lokalnych przysmakach

Nie ma w Europie takiego regionu, który równałby się z Południowym Tyrolem, jeśli chodzi o skarbnicę smaków. Produkty rolne, z których słynie południowotyrolska ziemia, to wizytówka tego rejonu i wymarzony cel podróży dla smakoszy.  Przysmaki takie jak jabłka, ser, pieczywo, speck i wino przywodzą na myśl koneserom kulinarnych doznań tawernę na przełęczy Brennen i smak specjałów, które zostały przygotowane własnoręcznie i z miłością. Każdy rejon ma swój własny, unikatowy smak.

Jakość Roter Hahn gwarantuje nie tylko regionalne, ale i wiejskie pochodzenie, ponieważ marką mogą posługiwać się tylko farmy, których owoce, winogrona i zboża rosną na polach w Południowym Tyrolu. Mleko w gospodarstwach Roter Hahn pochodzi bezpośrednio od tutejszych krów, podobnie jak prosięta, które hodowane są na miejscowych farmach. Zaprosiliśmy pięciu ambasadorów smaku, aby opowiedzieli o swojej filozofii zrównoważonego rozwoju i wyjaśnili, dlaczego credo Roter Hahn „jakość ponad ilością” jest tak ważne.

Ambasadorka jabłek, Judith Mathà z Grieserhof w Nals, Meraner  Land 

4674 roter hahn 541

„Uwielbiam dzielić się wiedzą na temat południowotyrolskich jabłek z gośćmi naszego domu i innymi entuzjastami tych pysznych, soczystych owoców. Zainteresowani przyjezdni zadają mi wiele pytań podczas naszych wycieczek po farmie. Na przykład chcą wiedzieć, jakie prace należy wykonać w ciągu roku, ile lat mają jabłonie lub jakie odmiany uprawiamy w gospodarstwie. Obecnie w naszej uprawie jest dziewięć odmian jabłek, moimi faworytami są  Kanzi i nowa Giga, obie pochodzą z Południowego Tyrolu. W gospodarstwie przetwarzamy owoce na sok jabłkowy, przecier jabłkowy, suszone chipsy jabłkowe i mus jabłkowy. Wczasowicze delektują się tymi przetworami podczas codziennego śniadania, a ich zadowolenie rośnie, gdy mogą zabrać część jabłkowych przysmaków ze sobą do domu jako smakowitą pamiątkę.  

Nasza rodzina hoduje jabłka już od trzech pokoleń. To praca, która przynosi wiele satysfakcji, ponieważ jest niezwykle różnorodna i większość czasu można spędzać na łonie natury. Jestem dumna z tego, że my, rolnicy w Południowym Tyrolu, posiadający średnio dwa i pół hektara powierzchni uprawnej, mimo bycia małymi przedsiębiorcami tak dobrze współpracujemy poprzez spółdzielnie sadownicze. Dzięki tej współpracy wytwarzamy zdrowy, a przede wszystkim wysokiej jakości produkt”.

Ambasadorka sera Lydia Petrunder z Bio-Petrunderhof w Villnöss, Eisacktal 

4678 roter hahn 542

„Zamiłowanie do sera odkryłam, kiedy spędziłam lato pracując jako mleczarka w Szwajcarii. Od tamtej pory wiedziałam, że to właśnie z tą dziedziną chcę związać moją przyszłość. Kiedy w 2015 roku certyfikowaliśmy naszą farmę jako ekologiczną, oczywistym wymogiem było samodzielne przetwarzanie naszego ekologicznego mleka.  

Nasi goście bardzo cenią sobie ser, o czym dają nam znać, kiedy rano znajdują go w koszyku śniadaniowym, który codziennie stawiam im pod drzwiami. Często kupują też jego kawałki w sklepie rolniczym jako prowiant na wędrówki lub zaopatrują się w serowe smakołyki, kiedy wyjeżdżają. Od niedawna oferujemy również obiady w koszyku, które cieszą się rosnącą popularnością wśród wczasowiczów. Jest to wygodne rozwiązanie, dzięki któremu goście mogą cieszyć się domowym posiłkiem na miejscu.  

Największą przyjemność naszym gościom sprawia obserwowanie produkcji sera, a część degustacyjna to zawsze najbardziej wyczekiwany moment wycieczki. Moim osobistym faworytem jest Sass Rigais. To twardy ser, który dojrzewa przez rok i ma odpowiednio ostry smak”.

Ambasadorzy chleba Maria i Albert Premstaller z Botenhof w Sarntal w Południowym Tyrolu 

4676 roter hahn 543

„W Botenhofie od wieków podtrzymujemy tradycję wypiekania chleba. Używamy do tego wyłącznie ziarna z naszych pól. Starannie zagniecione ciasto to mieszanka żyta i pszenicy, z przyprawami takimi jak kminek, koper włoski i koniczyna.  

W kamiennym piecu opalanym drewnem jasne płaskie placki zamieniają się w chrupiące, złocistobrązowe bochenki. Z reguły w kamiennym piecu pieczemy tylko wtedy, gdy goście tego chcą i mamy na to czas. Cieszymy się z każdej, choćby najmniejszej, pomocnej dłoni. Pieczenie chleba to czynność szczególnie lubiana przez dzieci, ale nie tylko. Goście, którzy byli już wcześniej w naszym gospodarstwie często pytają o wypieki zaraz po przyjeździe.  

Dla wczasowiczów, którzy mają po brzegi wypełniony plan urlopu, pieczemy chleb w naszym kuchennym piecu opalanym drewnem, aby goście mogli się delektować pieczywem domowego wyrobu w ramach naszego wiejskiego śniadania”. 

Ambasadorzy specku: Elisabeth i Markus Kompatscher z Fronthof w Völs nad Schlern w Dolomitach 

4675 roter hahn 544

„W ostatnich latach nastąpiła prawdziwa zmiana w postrzeganiu procesu produkcji mięsa. Wyraźna tendencja pokazuje, że odwiedzający chcą wiedzieć, skąd pochodzi surowiec, jak jest wytwarzany, a przede wszystkim, jak hodowane są zwierzęta. Bardzo nas to cieszy.  

Uznanie ze strony naszych gości rośnie, gdy dowiadują się, że w Buschenschank i sklepie przy gospodarstwie oferujemy tylko to, co pochodzi z naszego gospodarstwa. Odpowiadamy w pełni za jakość tych produktów, w związku z tym istotne było dla nas, aby w odpowiedni sposób hodować tylko wybrane gatunki prosiąt z Południowego Tyrolu i samodzielnie produkować boczek i kiełbasy. Nasz speck można zjeść w postaci surowej, jako przekąska, lub przetworzonej, na przykład w knedlach z boczkiem lub zupie jęczmiennej w naszym Buschenschank”.

Ambasador wina Markus Seppi z winnicy Oberpreyhof w Kaltern na południowotyrolskim Szlaku Wina  

4673 roter hahn 545

„Na naszej historycznej farmie w wiosce winiarskiej Kaltern zawsze pracowaliśmy w sposób zrównoważony i naturalny – przywiązujemy do tego dużą wagę, zarówno w winnicy, jak i w piwnicy. Nie kupujemy winogron ani nie dodajemy ulepszaczy. Ponadto wszystkie nasze winnice są własnością rodzinną.  

W uprawie winorośli fascynuje mnie to, że cały cykl produkcyjny odbywa się z jednego źródła, od sadzenia winorośli po gotowy napój w butelce. Nasi goście również są tym zachwyceni. Po raz pierwszy poznają nasze wino podczas powitalnego drinka. Następnie zabieramy ich na wycieczkę z przewodnikiem po winnicach i piwnicach, które zawsze robią na naszych gościach wrażenie. Wyjaśnimy wszystko na temat produkcji winogron, uprawy winorośli i przetwarzania na wino. Potem zapraszamy gości na część degustacyjną. Wycieczka sprawia, że można wiele dowiedzieć się o procesie produkcji wina, by lepiej poznać i docenić ten trunek”. 

 

Załączniki

4673_roter_hahn_545.jpg

4673 roter hahn 545

jpg 918,6 kB
pobierz
4675_roter_hahn_544.jpg

4675 roter hahn 544

jpg 4,1 MB
pobierz
4676_roter_hahn_543.jpg

4676 roter hahn 543

jpg 5,2 MB
pobierz
4678_roter_hahn_542.jpg

4678 roter hahn 542

jpg 2,7 MB
pobierz
4674_roter_hahn_541.jpg

4674 roter hahn 541

jpg 3,8 MB
pobierz

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Zuzanna Cholewa

Account Director

MSL

Elżbieta Górecka-Wysocka

Senior Account Manager

MSL


Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)

Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych  Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.plwww.facebook.com/roterhahnpl/