Intersnack
Informacje prasowe

Zakład produkcyjny Intersnack Poland w Nysie wznowił działalność po powodzi

Nyski zakład firmy Intersnack Poland, podobnie jak wiele innych w regionie dolnośląskim i opolskim, ucierpiał z powodu szalejącej na południu Polski powodzi. W przywracaniu obiektu do działania brali udział także pracownicy firmy i w wyniku intensywnych prac 30 września zakład wznowił działalność w wybranych obszarach produkcyjnych. Przywrócona została także praca magazynu wyrobów gotowych i wznowione zostały dostawy produktów m.in. chipsów, chrupek i prażynek marki Przysnacki z nyskiego zakładu. Niektóre linie produkcyjne planowo pozostają wyłączone z operacji w związku z trwającą rozbudową i modernizacją fabryki, jednakże z pełną dostępnością produktów do zamówień.

W usuwaniu skutków klęski żywiołowej i działaniach na rzecz wznowienia produkcji w Nysie brali aktywnie udział pracownicy Intersnack. W wydanym na stronie internetowej oświadczeniu firma zamieściła  podziękowania dla pracowników nyskiej fabryki oraz innych zakładów Intersnack Poland za dotychczasowe wsparcie oraz pomoc w przywracaniu do pracy linii produkcyjnych i magazynów.

- Pragniemy gorąco podziękować wszystkim pracownikom naszej firmy, którzy pomagali w przywracaniu zakładu produkcyjnego w Nysie do działania po powodzi – podkreśla w oświadczeniu Intersnack.

- Ogromne słowa uznania kierujemy także do całej lokalnej społeczności oraz władz miejskich i powiatowych, a także służb państwowych za ich heroiczny wysiłek w walce żywiołem – dodaje Cezary Pawłowski, dyrektor operacyjny, członek zarządu Intersnack Poland.

Załączniki

docx

241003 Intersnack po powodzi w Nysie IP

docx 938,2 kB
pobierz
Nysa_01.jpg

Nysa 01

jpg 2,8 MB
pobierz
Nysa_02.jpg

Nysa 02

jpg 3,6 MB
pobierz

Kontakt dla mediów

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Martyna Pawlikowska

Senior Account Executive

MSL Group


Intersnack Poland Sp. z o. o. jest częścią Grupy Intersnack, lidera na rynku słonych przekąsek z niemal 60-letnim doświadczeniem. Początki działalności polskiej spółki sięgają 1992 roku, kiedy w fabryce w Słomnikach rozpoczęto produkcję orzeszków marki Felix, która bardzo szybko stała się liderem w kategorii orzeszków ziemnych i orzechów przekąskowych. W 2011 roku na rynku pojawiły się produkty pod marką Przysnacki, która krótko po wprowadzeniu zdobyła pozycję nr 2 w kategorii chrupek i prażynek i nr 1 w tej kategorii w kanale hipermarketów. Obecnie Intersnack Poland zatrudnia ponad 1 200 osób w trzech zakładach produkcyjnych: w Nysie, gdzie wytwarzane są chipsy, chrupki i prażynki, w Radomiu, gdzie produkowane są chipsy oraz w Słomnikach, gdzie przetwarzane są orzechy i orzeszki. W 2023 roku polska spółka sprzedała ponad 77 tys. ton słonych przekąsek, a jej obroty osiągnęły ponad 1,5 mld złotych.

Każdego dnia Intersnack oferuje konsumentom najlepszy wybór pysznych słonych przekąsek, które zapewnią chwile chrupiącej przyjemności. O ich wysokiej jakości świadczą liczne nagrody – w Polsce są to m. in. Superbrands, Hit Handlu, Perła Rynku FMCG, Produkt Innowacyjny czy Najlepszy Produkt – Wybór Konsumentów®.

Firma przywiązuje przy tym bardzo dużą wagę do zrównoważonego rozwoju. Działania Intersnack na rzecz środowiska naturalnego skupiają się przede wszystkim na zmniejszeniu ilości odpadów powstających w procesie produkcji – zarówno opakowaniowych, jak i jadalnych – oraz śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw. W Polsce w 2022 roku, zredukowana została ilość materiału opakowaniowego – o 24 proc. poprzez pocienienie folii oraz o 14 proc. poprzez zmniejszenie opakowania dla wybranych produktów marki Przysnacki. Dzięki temu w kartonach mieszczą się cztery paczki więcej, co przekłada się na optymalizację transportu, a tym samym redukcję emisji CO2 do atmosfery. Ponadto kartony te, podobnie jak puszki produktów marki Felix, są wykonane w 100 proc. z materiałów nadających się do recyklingu. Dodatkowo, już od 2020 roku polskie fabryki Intersnack nie generują żadnych odpadów spożywczych – materiały odpadowe są wykorzystywane m. in. jako kompost czy pasza dla zwierząt. Eliminując na każdym kroku marnotrawstwo i straty, firma przyczynia się do tworzenia gospodarki obiegu zamkniętego.