Sieci franczyzowe rosną, ale bezpieczeństwo ich pracowników nadal poza kodeksem

Franczyza od kilku lat staje się coraz powszechniejszą formą prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie w obszarze handlu. Natomiast kodeks dobrych praktyk dla franczyzobiorców nadal nie uwzględnia standardów bezpieczeństwa i higieny pracy. Mamy więc do czynienia z rosnącą grupą pracowników nieobjętych ochroną w ramach kluczowych aspektów – bezpieczeństwa zdrowia i życia podczas wykonywania obowiązków zawodowych.

Zobacz więcej

Niebezpieczna rotacja pracowników handlu

Właściciele sieci spożywczych w całej Europie zmagają się z niespotykaną liczbą nieobsadzonych stanowisk oraz malejącym stażem pracy. Polscy pracodawcy wyliczyli, że w handlu brakuje ok. 200 tys. pracowników, ale sieci borykają się również z wysoką rotacją personelu, szczególnie na pierwszej linii.

Zobacz więcej

informacje